Followers

Wednesday, October 19, 2011

Bingka Labu

Kadang kadang selera makan aku menjadi-jadi...nak makan sesuatu tetiba je,..suatu hari aku ternampak labu kat pasar,..dlm fikiran dah terbayang apa yang nak dibuat...haaaa bingka labu. So aku pun sempat jugak snap gambar proses nak bingkakan si buah labu ni sebagai warisan buat anak-anak gadisku yang rajinnnnn sangat memasak tu...ok ni dia...

Bingka Labu

Bahan-bahan -
2 biji labu saiz kecil (anggaran 2 kg)
2 cawan pati santan
1/2 tin susu cair
6 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
seketuk gula kabung
400 gram tepung beras
2 camb tepung jagung

Berikut aku sertakan langkah demi langkah....bergambar lagi...kalau tak pandai pun bole buat,..

1. pukul telur dengan susu cair, masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau agar tidak berketul

2. Sebelu itu, labu mestilah direbus atau kukus , dadukan sedikit...dan lumatkan yang selebihnya.

3. Dalam periuk masukkan 2 cawan pati santan bersama 1 1/2 cwn gula pasir dan sedikit gula kabung, kacau atas api perlahan. Masuk sedikit garam.

4. masukkan labu lecek dan bancuhan telur dan tepung tadi.

5. kacau atas api yang perlahan sehingga kental sedikit.

6. Curahkan adunan tadi ke dalam dulang yang disapu sedikit minyak dan bakar selama 40 minit sehingga masak.

Akhirnya siap le bingka labu....jom makan, sedap sangatttt tapi ha ha ha tanggung sendiri la kalori tu ye..

Sunday, October 16, 2011

Kek Marble yogurt

Berikut merupakan gambar yang sempat aku snap semasa proses membuat kek ini..

Putar butter, tambah tepung sedikit sedikit sampai habis.

Bahagikan mengikut warna dan perasa

Sebelum dibakar

Kek yang masih panas sudah nak masuk mulut

Dah siap untuk tempahan....anggaran bahan saja dah hampir RM20.00......so nak jual berapa?

Istimewanya aku ingin ucapkan ribuah terima kasih buat "Mat Gebu", resepi kali ini aku ambil dari blognya. Dari resepi kek Marble Trio dah dimodified jadi Kek Marble Yogurt Sedap...ha ha jom kita buat kek....

Bahan-bahannya.

300 g mentega (4.80)

280 g tepung naik sendiri (1.80)

1 sudu besar susu tepung (1.00 sen)

1 sudu teh baking powder(*digaul rata dan ayak bersama tepung)

5 biji telur gred A (6 biji saiz sederhana -2.00)

1 sudu besar ovallate (1.50)

250 gm gula halus (80 sen)

50 ml buttermilk (3.00)

1½ sudu teh coklat emulco (saya guna chocolate paste + beberapa titik pewarna cokelat) (1.20)

Perasa streawberi + pewarna strawberri + yogurt strawberi (2.80)

½ sudu teh esen vanila (30 sen)

CARA

1) Sediakan loyang berukuran 8 x 8 x 3 inci yg telah dialaskan dasarnya dgn kertas tracing/parchment dan diolesi dgn mentega.

2) Pukul mentega hingga kembang dgn speed sederhana (kira-kira 4-5 minit). Perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Selepas itu, alihkan adunan ini ke dalam sebuah bekas.

3) Selanjutnya, pukul gula, ovalette dan telur dgn speed/kelajuan yg tinggi selama kira-kira 7-8 minit sehingga adunan naik, kembang dan pekat (seperti adunan baulu).

4) Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan mentega/tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Kemudian, masukkan pula buttermilk dan kacau rata.

5) Bahagikan adunan kepada 3 bahagian - 1 bahagian dibubuh chocolate paste & pewarna cokelat, 1 bahagian dicampur yogurt, esen strawberi + pewarna merah dan yg akhir sekali di bubuh esen vanilla dan dibiarkan plain.

6) Tuang aduan secara berselang-seli di dalam loyang tadi. Lorekkan dengan hujung chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

7) Masukkan loyang ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C dan bakar selama kira-kira 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Apabila masak, keluarkan loyang dari oven dan letak di atas redai kek sehingga ia betul2

sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan (Anggaran untuk sebiji kek ini ialah RM 20.00)


Saturday, October 8, 2011

Makmur CT...


Biskut makmur CT...itulah nama kue buatan sendiri yang selalu aku jual setiap kali menjelang hari raya...kini hari raya korban sudah menjelang,..apa lagi bermakmur lagi le CT ha ha..

Biskut makmur ni..adalah hasil dari resepi ciptaan sendiri dan mengikut selera sendiri...ramai yang kata sedap...terpulanglah..

Aku bisnes pun bukan nak kaya raya,..cuma nak habiskan masa yang lapang je...minat dan hobi pun ade la juga.

Nak resepi,...hahhhhh bole je....cuba le..rangup dan sedap...simple...mudah...tapi makan masa le juga.....

Resepi makmur CT
I kg Tepung gandum - goreng sekejap (dlm anggaran 5 minit)
1 cawan gula aising - ikut la nak kurang pun bole..
(gaul tepung dengan gula tu biar bercampur rata)
400 gram minyak sapi dicairkan
Inti
Kacang Shantung (kacang tanah yang besar) di goreng tanpa minyak.

Cara
Masukkan minyak sapi cair ke dalam tepung sedikit demi sedikit,..gaul sehingga boleh dibentuk...ambik kacang dan bulatkan. Susun dalam tray dan bakar dalam suhu 160 Celcius selama 15 minit...
Dah sejuk...tabur lagi gula aising..pasti sedap...
Cubalah...kalau tak rajin,..bagitau CT je...tempah ha ha..