Followers

Tuesday, December 7, 2010

Cakar Ayam...masih ku terkenang jua..

kueh cakar ayam yang menjadi sumber rezekiku suatu masa dulu,..walaupun ketika itu aku sedang bersekolah di tingkatan 2,..aku sudah pandai dan terpaksa mencari duit saku sendiri...cakar ayam inilah yang kujual pada kawan2 sekolah..semua tu akan jadi kenangan pahit yg indah sepanjang hayatku..

Bahan-bahan:

1/2 kg keledek
1 sudu kecil kapur
300 gm gula merah
2 sudu besar air
Minyak

Caranya:

- Keledek dibersihkan dan disagat halus memanjang. Rendam dalam air kapur kejap , emm kalau booleh dlm 1 jam gitu.
- Toskan hingga kering dan goreng
- Angkat dan toskan.
- Ambil kuali bersih, masukkan gula merah dan air.
- Bila gula larut, masukkan keledek goreng tadi.
- Cepatp-cepat angkat dan masukkan dlm acuan bulat . Tekan kuat-kuat biar mampat.
- Sejukkan dulu baru leh makan .
- Nie kira kuih tradisonal lah nie... emmm...cubalah dulu..

3 comments: